Torill Iversen

Om ledelse, IKT og sånt

Kvalitet = brukeropplevelse ?

1 Comment

Arne Krokan tar et oppgjør på bloggen sin med kvalitetsbegrepet som DIFI legger til grunn for å øke kvaliteten på statlige og kommunale nettsteder. Ved å teste en side finner han at selv om kvaliteten er gitt 5 av 6 stjerner så er det vanskelig å manøvrere seg rundt og finne det man leter etter. Ett vanskelig statslig språk gjør det ikke enklere, spesielt når søkemoterene vil ha “nøyaktige” treff . Og som vi vet går de færreste av oss rundt å prater et byråkratisk språk i hverdagen.

DIFI sine kriterier ligner på kriterier for å lage en nettside, ikke for å sikre en god brukeropplevelse. DIFI selv sier at kriteriene som ligger til grunn for vurderingane fokuserer på egenskapar ved grensesnittet mot innbyggjarane (front-end). Som Krokan demonsterer kan et nettsted være lagd i henhold til disse, men ikke gi noen god brukeropplevelse.

Jeg syns testing og socoring av slike nettsteder er en nødvendig og god utvikling. Vi trenger sider som er gode og tilgjengelig og til hjelp for folk flest. Det bidrar til en effektivisering av allerede pressede etater/instutusjoner. Men DIFI bør ta det et steg videre og vurdere brukeropplevelsen også.  Et tips er å  sjekke ut denne bloggen kalt Brukskvalitet – her er det tips for noen og enhver som skal lage eller evaluere netttjenester.

One thought on “Kvalitet = brukeropplevelse ?

  1. Igjen, langt på vei enig med deg. DIFI sine kvalitetskriterer fremstår også for meg som et testgrunnlag for å sjekke at en web løsning oppfyller de tekniske kravene som er stilt til utviklingsprosjektet eller leverandøren. For meg er det helt klart at skal denne type kvalitetsgjennomgang ha noe for seg fremover, så må det foregå på brukere og brukergrupper sine kriterier. Synes derfor at din henvisning til Brukskvalitet var nyttig og interessant lesning. Men det som slo meg, er DIFI som vi nå sitter og kritiserer, blitt gjort oppmerksom på denne nyttige lesningen i deres eget tilbakemeldingssystem?
    Hm … en tanke jeg må følge.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s